joi, 17 aprilie 2008

Moartea... caprei




Cum se face că sintagma "Să moara şi capra vecinului!" ni se potriveşte atât de bine, nouă, românilor ? Şi de ce o prezentăm cu atâta mândrie altora, de parcă ar fi ceva înălţător să fii caracterizat de invidie ?

Mulţi, dar mulţi mulţi români (aproape toţi) se uită cu jint la noile achiziţii ale vecinilor, la lucrurile pe care le-au realizat ("Ai văzut bre...ce maşină şi-a tras Popescu.. de unde are atâţia bani? Afaceri murdare..") şi niciodată invidia lor nu e constructivă, preferă să stea să mocnească, să îşi dorească ca într-o zi maşina cea luxoasă sa explodeze, să i se întâmple ceva soţiei frumoase a vecinului, decât să facă el ceva pentru a obţine unul din lucrurile "visate" ... Şi e specific nouă, să aşteptăm să ni se dea, să ni se întâmple ceva miraculos care ne va schimba viaţa, în aşa fel încât să facem noi "în ciudă" vecinilor noştri, care mult timp au avut case mai frumoase, sau care au fost primii din bloc care şi-au luat maşină de spălat .

Mereu suntem nemulţumiţi de ţara noastră, că e aşa de urâtă şi murdară, că oamenii sunt interesaţi de viaţa altora, că e asa frumos în Europa, cum nimeni nu intervine în viaţa celorlalţi. Cum un cetăţean "cumsecade", proaspăt întors din Italia/Spania/alte plaiuri de la zidit , şi cum el, dezamăgit priveşte la ţara asta pe care a parasit-o : "Ce mizerie aici, ce frumos era in Italia, niciun gunoi.. " şi imediat aruncă ambalajul unui pachet de ţigări în tufişuri.

Decât să ne uităm la alţii ce deţin, ce şi-au făcut, mai bine am depune toată stăruinţa să împlinim ceea ce ne-am dorit, dar pentru noi, pt. starea noastră de bine, nu pt. a-i crăpa inima şi privirea de invidie, vecinului nostru... pt. că altfel ne învârtim într-un cerc fără ieşire.

Oricum n-am nicio speranţă că se va schimba vreodată ceva în mentalitate, însă nu voi spune niciodată cu mândrie, că sunt româncă şi că port prin vene lozinca "Să moara şi capra vecinului!" . Mai bine mă mândresc că românii sunt inventivi, că s-au născut poeţi şi că reprezintă fabrică de genii pt. export, decât să afirm caracteristica invidiei.

Niciun comentariu: